składniki:
- 500 g tłustego twarogu
- 200 g gęstej śmietany 12% lub 18%
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżka cukru wanilinowego
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
pozostałe składniki:
- 1 litr oleju roślinnego
- cukier puder
wykonanie:
Twaróg, śmietanę, żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy miksuję. Dodaję mąkę i sodę, po czym dokładnie mieszam na gładką masę. Robię to robotem kuchennym lub ręcznie do połączenia wszystkich składników. Z ciasta lepię kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucam do rozgrzanego oleju. Porcje ciasta można wrzucać bezpośrednio do garnka również łyżką. Smażę na złoty kolor po około 1,5 minuty z każdej strony. Wyciągam łyżką cedzakową i układam na ręczniku papierowym. Po odsączeniu przekładam na talerz i posypuję cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe.