Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

średnio trudne
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
składniki:
  • 750 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży (jeśli używamy suchych to 20 g)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 250 ml mleka
  • 1,5 szklanki puree z dyni
  • 90 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki soli
pozostałe składniki:
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • pestki dyni do posypania
wykonanie:

Z odrobimy ciepłego (nie gorącego!) mleka, cukru i drożdży przygotowuję rozczyn (mieszam te trzy składniki na jednolitą masę). Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli używam suchych drożdży – mieszam je razem z mąką. Do mąki dodaję resztę suchych składników. Po wymieszaniu dodaję mokre składniki – ciepłe (nie gorące!) masło i mleko, wyrośnięty rozczyn i puree dyniowe. Wyrabiam ciasto, tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne – jeśli jest zbyt rzadkie – podsypuję odrobiną mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (może to potrwać nawet około 1 godziny). Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiam, po czym dzielę na równe części formując bułeczki. Z porcji wychodzi około 15-20 bułeczek. Po ich uformowaniu układam na blaszce, pozostawiając pomiędzy nimi odstępy. Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję pestkami dyni. Ponownie odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Bułki dyniowe piekę w temperaturze 180ºC przez około 20-25 minut – w zależności od ich wielkości.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież