składniki:
- 750 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży (jeśli używamy suchych to 20 g)
- 2 łyżeczki cukru
- 250 ml mleka
- 1,5 szklanki puree z dyni
- 90 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki soli
pozostałe składniki:
- 1 jajko do posmarowania bułek
- pestki dyni do posypania
wykonanie:
Z odrobimy ciepłego (nie gorącego!) mleka, cukru i drożdży przygotowuję rozczyn (mieszam te trzy składniki na jednolitą masę). Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli używam suchych drożdży – mieszam je razem z mąką. Do mąki dodaję resztę suchych składników. Po wymieszaniu dodaję mokre składniki – ciepłe (nie gorące!) masło i mleko, wyrośnięty rozczyn i puree dyniowe. Wyrabiam ciasto, tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne – jeśli jest zbyt rzadkie – podsypuję odrobiną mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (może to potrwać nawet około 1 godziny). Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiam, po czym dzielę na równe części formując bułeczki. Z porcji wychodzi około 15-20 bułeczek. Po ich uformowaniu układam na blaszce, pozostawiając pomiędzy nimi odstępy. Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję pestkami dyni. Ponownie odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Bułki dyniowe piekę w temperaturze 180ºC przez około 20-25 minut – w zależności od ich wielkości.