Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka wody gazowanej (zapewni naleśnikom puszystość)
- 1 szklanka mleka
- 15-20 dag mąki
- odrobina soli i cukru
- olej do smażenia
- owoce (sezonowe, mrożone, z puszki - według uznania)
- kubek śmietany kremówki (można zamienić na jogurt naturalny)
- serek homogenizowany śmietankowy lub waniliowy, ewentualnie jogurt owocowy
Wykonanie:
Z mleka, wody, jajek, mąki, soli i cukru robię ciasto. Odstawiam na około 15 minut, po czym smażę naleśniki. Lekko studzę. W tym czasie owoce (kilka zostawiam do dekoracji) miksuję z cukrem (do smaku) na sos. Naleśniki smaruję serkiem homogenizowanym i zwijam na ćwiartki lub w rulon. Polewam je przygotowanym sosem owocowym i dekoruję bitą śmietaną. Posypuję kawałkami owoców. Można je też polać rozgrzaną czekoladą i posypać orzechami.