Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

łatwe
2-4 osoby
do 30 minut
Składniki:
  • 6 średniej wielkości bananów
  • 500 ml śmietanki tortowej 36%
  • 3 śmietan fix-y do zagęszczenia
  • 1 puszka mleka skondensowanego „toffi”
  • czekolada gorzka (tylko do posypki)
  • 400 g herbatników maślanych
  • 150 g margaryny

 

Wykonanie:

Ciasto jest warstwowe: 3 warstwy bananów, 2 warstwy toffi, 2 warstwy śmietanki. Herbatniki miksuję na miazgę (lub rozgniatam), dodaję rozpuszczoną margarynę i dokładnie mieszam. Masę przekładam do wyłożonej folią tortownicy i równo rozkładam. Banany kroję w plasterki i kropię sokiem z cytryny, by nie ściemniały (najlepiej po 2 banany na jedną warstwę). Na masę herbatnikową wykładam pierwszą warstwę bananów. Na nie pół puszki toffi (jeśli jest dość sztywna to można ją wcześniej pogrzać, wówczas łatwiej się będzie rozsmarowywać) i pół porcji ubitej śmietany. Powtarzam czynność i znów układam banany, toffi i śmietanę. Wierzch wykładam dekoracyjnie ostatnią częścią bananów i posypuję startą czekoladą. Wkładam do lodówki na minimum 2 godziny.

Beata i Jacek Barteczkowie
z Białegostoku

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież