Składniki:
- 6 średniej wielkości bananów
- 500 ml śmietanki tortowej 36%
- 3 śmietan fix-y do zagęszczenia
- 1 puszka mleka skondensowanego „toffi”
- czekolada gorzka (tylko do posypki)
- 400 g herbatników maślanych
- 150 g margaryny
Wykonanie:
Ciasto jest warstwowe: 3 warstwy bananów, 2 warstwy toffi, 2 warstwy śmietanki. Herbatniki miksuję na miazgę (lub rozgniatam), dodaję rozpuszczoną margarynę i dokładnie mieszam. Masę przekładam do wyłożonej folią tortownicy i równo rozkładam. Banany kroję w plasterki i kropię sokiem z cytryny, by nie ściemniały (najlepiej po 2 banany na jedną warstwę). Na masę herbatnikową wykładam pierwszą warstwę bananów. Na nie pół puszki toffi (jeśli jest dość sztywna to można ją wcześniej pogrzać, wówczas łatwiej się będzie rozsmarowywać) i pół porcji ubitej śmietany. Powtarzam czynność i znów układam banany, toffi i śmietanę. Wierzch wykładam dekoracyjnie ostatnią częścią bananów i posypuję startą czekoladą. Wkładam do lodówki na minimum 2 godziny.