Składniki:
- ok. 1 kg owoców (truskawki, jagody, banany, kiwi, brzoskwinie, ananasy czy maliny),
- 0,5 kg serka śmietankowego półtłustego, dobrze zmielonego),
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej (może być cukier waniliowy),
- cukier,
- 2 żółtka,
- ok. 1 szklanka cukru,
- ok. 1/2 szklanki mleka,
- 300 ml kremówki
Wykonanie:
Naleśniki smażę według własnego przepisu - ważne by były one cienkie. Przygotowuję nadzienie: ser mieszam z mlekiem, cukrem, esencją waniliową i żółtkiem. Zamiast niego można wykorzystać serek homogenizowany o smaku waniliowym. Przygotowuję sos: 1/2 owoców miksuję z cukrem do smaku. Pozostałe kroję w kawałki. Ubijam śmietanę z odrobiną cukru. Naleśniki smaruję masą serową i zwijam w rulon. Polewam sosem owocowym, dekoruję bitą śmietaną i owocami. Można jeszcze całość polać czekoladą. W wersji mniej kalorycznej możemy naleśniki podawać bez bitej śmietany.