Składniki:
- 500 g mielonego twarogu półtłustego lub tłustego
- 3 żółtka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 130 g masła
- 50 g migdałów
- 25 g rodzynek
- 25 g żurawiny suszonej
- 25 g śliwek suszonych
- 25 g moreli suszonych
- 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki mleka
Wykonanie:
Migdały zalewam wrzącą wodą, odstawiam na chwilę, po czym obieram ze skórki i kroję w niewielką kostkę. Żółtka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję stopniowo po trochu miękkie masło i zmielony ser, delikatnie mieszając. Do ubitej masy dodaję posiekane bakalie i suszone owoce (tak naprawdę ich ilość i rodzaj dobieramy do naszego gustu), a na końcu żelatynę rozpuszczoną w mleku. Przekładam do miski pokrytej gazą lub ściereczką. Wstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia paschę wyjmuję na talerz, zdejmuję gazę lub ściereczkę. Wierzch dekoruję dowolnie bakaliami.