Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

średnio trudne
4-6 osób
do 2 godzin
składniki na masę wiśniową:
  • 400 g świeżych lub mrożonych wiśni
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kartoflanki
pozostałe składniki:
  • 1000 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 300 g schłodzonej gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 łyżka kakao
  • do posypania: czekoladowe lub kakaowe ciastka bez masy 
wykonanie:

Odmrożone wiśnie zagotowuję z 4 łyżkami cukru i 100 ml wody (nie dopuszczam do całkowitego rozpadnięcia się owoców). Zagęszczam kartoflanką wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Studzę. Galaretki gotuję w 2 szklankach wody. Odstawiam do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijam z kwaśną śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym do powstania gęstego kremu. Połowę masy odkładam. Dodaję do niej połamaną na małe kawałki czekoladę i kakao. Na dno pucharków lub słoiczków (najlepiej przezroczystych) nakładam zimną warstwę wiśni. Przykrywam to masą czekoladową. Odstawiam na pół godziny do stężenia. Na to wylewam warstwę tężejącej galaretki wiśniowej. Tę z kolei przykrywam warstwą śmietany. Tak przygotowany deser schładzam w lodówce. Przed podaniem posypuję pokruszonymi ciastkami czekoladowymi.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież