Składniki:
- 1 kg twarogu
- 5 jajek
- 250 g cukru
- kilka kropel olejku waniliowego
- 250-300 ml świeżo zaparzonej kawy (może być rozpuszczalna)
- biszkopty lub kawałki ciasta biszkoptowego (ja wykorzystuję resztki podlaskiego sękacza)
- 150 ml likieru amaretto (można z niego zrezygnować)
- 400 g świeżych lub mrożonych czarnych porzeczek
- do posypania: kakao, czekolada
- owoce jagodowe do dekoracji - borówki, maliny lub jagody
Wykonanie:
Czarną porzeczkę zagotowuję z 4 łyżkami cukru i 100 ml wody (nie dopuszczam do całkowitego rozpadnięcia się owoców). Kartoflankę mieszam z odrobiną zimnej wody. Dodaję do gotujących się śliwek. Gorącą masę rozkładam na dno pucharków (ja wykorzystuję do tego najczęściej szklane słoiczki). Jajka ubijam z resztą cukru i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodaję dobrze zmielony twaróg. Zimną kawę mieszam z alkoholem (jeśli z niego zrezygnujemy dla migdałowego aromatu możemy dodać do kawy kilka kropel olejku migdałowego). Biszkopty nasączam kawą i układam na masie porzeczkowej. Na biszkopty wykładam masę twarogową. Odstawiam do lodówki. Przed podaniem deser posypuję kakao lub startą czekoladą i dekoruję świeżymi owocami.