Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

łatwe
4-6 osób
do 60 minut
Składniki:
  • 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
  • 2 szklanki wody
  • około 6 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 galaretki cytrynowe
  • sok z 1 cytryny
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance mleka
  • 1 biała czekolada
Wykonanie:

Jabłka obieram, kroję na niewielkie kawałki. Dodaję sok z cytryny. Razem z cukrem, wodą oraz cukrem wanilinowym zagotowuję.Na koniec dosypuję galaretki. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia galaretek. Przekładam do pucharków, słoiczków lub innych pojemniczków do deserków. Odstawiam w chłodne miejsce. Kiedy masa stężeje ubijam śmietanę na sztywno. Pod koniec miksowania dodaję rozpuszczoną, schłodzoną białą czekoladę. Żelatynę namoczoną w mleku rozpuszczam i dodaję do masy śmietanowej. Dokładnie miksuję. Wykładam porcje śmietany na zastygnięty mus jabłkowy. Dekoruję kawałkami surowych jabłek, świeżymi owocami lub prażonymi płatkami migdałów.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież