Składniki:
- 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
- 2 szklanki wody
- około 6 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 galaretka agrestowa
- 2 galaretki cytrynowe
- sok z 1 cytryny
- 300 ml śmietany kremówki
- 15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance mleka
- 1 biała czekolada
Wykonanie:
Jabłka obieram, kroję na niewielkie kawałki. Dodaję sok z cytryny. Razem z cukrem, wodą oraz cukrem wanilinowym zagotowuję.Na koniec dosypuję galaretki. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia galaretek. Przekładam do pucharków, słoiczków lub innych pojemniczków do deserków. Odstawiam w chłodne miejsce. Kiedy masa stężeje ubijam śmietanę na sztywno. Pod koniec miksowania dodaję rozpuszczoną, schłodzoną białą czekoladę. Żelatynę namoczoną w mleku rozpuszczam i dodaję do masy śmietanowej. Dokładnie miksuję. Wykładam porcje śmietany na zastygnięty mus jabłkowy. Dekoruję kawałkami surowych jabłek, świeżymi owocami lub prażonymi płatkami migdałów.