Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2 osoby
do 60 minut
składniki na przyprawę:
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
pozostałe składniki:
  • 1 espresso (ok. 35 ml)   
  • 150 ml spienionego mleka
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego, miodu lub cukru brązowego
  • 1 łyżka puree z dyni
  • bita śmietana - opcjonalnie
przygotowanie:

Składniki na przyprawę dokładnie mieszam i odstawiam. Zaparzam espresso (opcjonalnie przygotowuję mocną kawę rozpuszczalną). Podgrzane mleko spieniam spieniaczem (jeśli spieniam mleko ekspresem do kawy to już go nie podgrzewam). Puree z dyni mieszam z syropem klonowym, miodem lub cukrem, dodając 2/3 łyżeczki przyprawy. Dodaję 2 łyżki spienionego mleka i mieszam. Przecieram przez sitko o grubych oczkach, aby pozbyć się ewentualnych kawałków dyni. Do masy dodaję spienione mleko, a na koniec espresso. Przelewam do szklanki. Wierzch dekoruję bitą śmietaną i posypuję resztą przyprawy.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież