składniki:
- 4 gruszki (ja wolę niezbyt twarde)
- 1 op. ciasta francuskiego
- 8 łyżeczek kremu czekoladowego (pyszne ze śliwkową czekoladą)
- garść orzechów
- 1 jajko
wykonanie:
Gruszki obieram, przecinam na pół i wydrążam gniazda nasienne. Rozwijam ciasto francuskie. Biorę jedną połówkę gruszki jak wzór i wycinam z ciasta 8 „gruszek” - zostawiając od każdej gruszki brzeg o szerokości ok. 0,5 cm - u góry wycinam dodatkowo "listek" i "ogonek". Do wydrążonego środka gruszek wkładam po łyżeczce kremu, w który upycham posiekane orzechy. Każdą połówkę gruszki odwracam i ostrożnie układam na „gruszkach” z ciasta francuskiego. Brzegi ciasta nacinam nożem. Z reszty ciasta francuskiego wycinam listka i przyklejam do gruszek. Za pomocą pędzelka silikonowego smaruję powierzchnię gruszek i ciasta francuskiego roztrzepanym jajkiem. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę ok.15-20 minut (należy pamiętać, że ciasto francuskie łatwo się przypala). Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Deser można podać posypany cukrem pudrem lub dodatkowo ozdobić keksem bitej śmietany.