składniki na posypkę:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 3 łyżki cukru
składniki na masę:
- 275 g sera białego
- 200 g jogurtu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 100 ml śmietany kremówki
pozostałe składniki:
- 200 g jagód
- 1 łyżka cukru
wykonanie:
Na patelni bez tłuszczu prażę płatki owsiane i migdałowe z cukrem, cały czas mieszając, na złoty kolor. Uprażone odstawiam do ostygnięcia. Biały ser miksuję z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym na bardzo gładką masę. Kremówkę ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z serem. Na dno pucharków rozsypuję połowę porcji uprażonych płatków (resztę zostawiam do posypania wierzchu). Na to wsypuję warstwę jagód i białą masę. Na nią wsypuję ponownie warstwę płatków i jagody. Dekoruję listkami melisy. Podaję od razu po przygotowaniu.