Składniki:
- 1 kg twarogu
- 250 ml śmietany kremówki
- 6 żółtek
- 250 g cukru
- 1 olejek waniliowy
- 250-300 ml świeżo zaparzonej kawy (może być rozpuszczalna)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 paczki podłużnych biszkoptów
- 150 ml likieru amaretto (można z niego zrezygnować)
- 1 puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Przygotowaną kawę studzę. Żelatynę moczę w odrobinie wody. Brzoskwinie odsączam i kroję w kostkę. Żółtka ubijam z cukrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodaję dobrze zmielony twaróg, a na końcu delikatnie mieszam z ubitą śmietanę i rozpuszczoną w gorącej kąpieli wodnej żelatyną. Kawę mieszam z alkoholem (jeśli z niego zrezygnujemy dla migdałowego aromatu możemy dodać do kawy kilka kropel olejku migdałowego). Biszkopty nasączam kawą i układam w przezroczystej misce. Na biszkopty wykładam połowę masy twarogowej. Na nią połowę pokrojonych brzoskwiń i znów nasączone biszkopty, resztę masy i brzoskwiń. Odstawiam do lodówki. Przed podaniem deser posypuję kakao lub startą gorzką czekoladą i dekoruję brzoskwiniami.