Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin

składniki:

  • 2,5 kg dyni
  • 0,5 kg cukru
  • 3 galaretki pomarańczowe
  • 2,5 łyżki kwasku cytrynowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)

 wykonanie:

Dynię obieram i ucieram na tarce o grubych oczkach, następnie duszę do rozgotowania. Dodaję cukier i galaretki oraz jeśli lubimy - cynamon. Chwilę gotuję. Na końcu dodaję kwasek, po czym dobrze mieszam. Gorącą konfiturę nakładam do słoików, zakręcam, pasteryzuję ok. 15 minut. Galaretkę, jeszcze ciepłą, z powodzeniem można też wylać w salaterki lub słoiczki, pozostawić do zastygnięcia, a po stężeniu udekorować bitą śmietaną oraz owocami i od razu podać na stół. 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież