Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
składniki:
  • 3 pomarańcze
  • kawałek korzenia imbiru
  • kilka goździków
  • kora cynamonu
  • 2-3 łyżki ciemnego miodu (spadziowy albo gryczany)
  • około 0,5 l ciemnego rumu
wykonanie:

Pomarańcze dokładnie szoruję, płuczę i wycieram ręcznikiem papierowym. Kroję je w grube plastry, a te jeszcze na połówki. W słoiku (lub mniejszych słoiczkach) układam warstwowo pomarańcze, drobno pokrojony imbir, goździki i cynamon oraz łyżkę miodu – do wyczerpania pokrojonej pomarańczy. Lekko dopycham całość, żeby słoik był wypełniony dość gęsto. Tak przygotowane pomarańcze zalewam rumem. Słoik (słoiki) zakręcam i wkładam do garnka z wodą (jak do pasteryzowania), gotuję ok. 7-10 minut i pozostawiam w gorącej wodzie do ostygnięcia. Przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież