składniki:
- 3 pomarańcze
- kawałek korzenia imbiru
- kilka goździków
- kora cynamonu
- 2-3 łyżki ciemnego miodu (spadziowy albo gryczany)
- około 0,5 l ciemnego rumu
wykonanie:
Pomarańcze dokładnie szoruję, płuczę i wycieram ręcznikiem papierowym. Kroję je w grube plastry, a te jeszcze na połówki. W słoiku (lub mniejszych słoiczkach) układam warstwowo pomarańcze, drobno pokrojony imbir, goździki i cynamon oraz łyżkę miodu – do wyczerpania pokrojonej pomarańczy. Lekko dopycham całość, żeby słoik był wypełniony dość gęsto. Tak przygotowane pomarańcze zalewam rumem. Słoik (słoiki) zakręcam i wkładam do garnka z wodą (jak do pasteryzowania), gotuję ok. 7-10 minut i pozostawiam w gorącej wodzie do ostygnięcia. Przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu.