Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

czernina
średnio trudne
2-4 osoby
więcej niż 2 godziny
Składniki:
  • Kaczka
  • Podroby: wątroba, żołądki
  • Włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler
  • Suszone śliwki
  • Cukier
  • Ocet
  • Mąka
  • Jajka
  • Ziemniaki
  • Liście laurowe

 

Przygotowanie:

Najpierw zabijamy kaczkę ściągając krew do słoiczka, do której dodajemy ocet z wodą, żeby krew się nie skrzepła. Następnie gotujemy z kaczki, jej podrobów, włoszczyzny oraz suszonych śliwek rosół. Pod koniec gotowania przecedzamy rosół. Krew zaciągamy mąką i wlewamy na gotowany rosół. Podroby kroimy w kostkę, włoszczyznę także, wkładamy do zupy. Całość doprawiamy cukrem i octem.

Małgorzata Maćkowiak
KGW Polskie Olędry 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież