Składniki:
- 50 dag świeżych brokułów (najlepiej bez rdzenia)
- 2 skrzydełka kurczaka (mogą być udka lub szyjki)
- 4-5 ziemniaków
- 1 średni seler
- 4 marchewki
- 1 średni por
- 1 duży korzeń pietruszki
- koperek
- zielona pietruszka (do ozdoby)
- śmietanka 18%
- przyprawy: 3 kostki rosołowe, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa warzywna typu Vegeta, pieprz, sól
- grzanki podsmażone na maśle z roztartym czosnkiem
Wykonanie:
Gotuję wywar z kurczaka i kostek rosołowych w 2 litrach wody. Dodaję drobno pokrojone warzywa, przyprawy i koperek. Gotuję aż warzywa zmiękną. Wyjmuję kurczaka i liście laurowe. Dodaję brokuł i gotuję 5 minut, po czym dokładnie wszystko miksuję. Zupa powinna być gęsta. Śmietankę dodaję bezpośrednio do miseczek lub talerzy. Ozdabiam natką pietruszki i koperkiem. Zupę podaję z grzankami i kilkoma suszonymi owocami żurawiny.
Koło Gospodyń Wiejskich w Pomocnie