składniki:
- około 1 kg ryby słodkowodnej (ja wykorzystuję resztki po filetowaniu ryb i oczyszczone głowy wigilijnego karpia)
- 1 por
- 1/4 selera
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy(2 liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, sól, pieprz)
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
- około 3 łyżki kaszki manny
- natka pietruszki
wykonanie:
Umyte części ryby (nawet płetwy) przekładam do garnka, zalewam około 4 litrami zimnej wody. Dodaję obrane i umyte warzywa oraz przyprawy, pokrojony na kawałki czosnek i około 1-2 łyżeczek soli. Zieleninę (lubczyk, pietruszkę i por) związuję nitką. Obraną z łupiny cebulę przypiekam na czarno i wrzucam do zupy. Gotuję około 10-15 minut, usuwając szumowiny. Przez kolejne 2-3 godziny gotuję rosół rybny na niewielkim ogniu. Odcedzam przez sitko (dzięki temu w zupie nie będzie m.in. ości). Zagotowuję ponownie rosół, dodając kaszkę mannę. Dolewam śmietanę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Ugotowaną marchewkę kroję w kostkę i dodaję do zupy. Podaję z natką pietruszki.