Kilkadziesiąt naleśników na słodko i ostro serwowano podczas Naleśnikowej Biby w Chojnie, zorganizowanej przez Stowarzyszenie KGW „Chojnianki”.
Podczas imprezy przygotowano liczne konkurencje, m.in. rzut lotką do naleśnika, smażenie największego naleśnika oraz przygotowanie najsmaczniejszego dania naleśnikowego. W trakcie biby wystąpiły też zespoły ludowe, m.in. „Chojnioki” i „Kukułeczki”.
Obecna na naleśnikowym święcie posłanka Bożena Henczyca, poza konkursem, przygotowała pyszne naleśniki z serkiem waniliowym, musem owocowym oraz owocami sezonowymi. W imprezie wzięły udział stowarzyszenia z Łaszczyna i Słupi Kapitulnej oraz przedstawicielki Wiadrowa i Pogwizdowa (z województwa dolnośląskiego). Każda z drużyn otrzymała po 5 jajek, 5 kg mąki i 1 litr mleka, by mogły przygotować ciasto naleśnikowe. Smażonymi naleśnikami częstowano wszystkich uczestników imprezy.
Przekazane przez organizatorów produkty jednak nie wystarczyły - tylu było chętnych do próbowania naleśnikowych fantazji. Przykładem mogą być panie ze Stowarzyszenia KGW „Chojnianki”, które do zrobienia ciasta naleśnikowego podczas niedzielnej biby zużyły aż... 90 jajek. One też były autorkami najsmaczniejszych naleśników: "Fantazji z gradem".
Były to naleśniki z sucharami i nutellą, z jajecznym musem czekoladowym, bitą śmietaną z mascarpone, czarną porzeczką, posypane nerkowcami i migdałami - wymienia Katarzyna Celka, prezes stowarzyszenia.
A muszę przyznać, że propozycji było tam naprawdę wiele, bo naleśniki serwowano, m.in. z brokułami, kurczakiem, mięsem mielonym, grzybami shii-take, brokułami, szpinakiem, serem fetą i owocami.