Szarlotki, rogaliki, kompot z dyni, zapiekane ziemniaczki, pyry z gziką, to tylko niektóre z propozycji kulinarnych prezentowanych podczas imprezy „Wielkopolska Wieś Zaprasza”.
Bogata w atrakcje kulinarne była miniona impreza zorganizowana w Centrum Wystawowo – Edukacyjnym w Gołaszynie pod hasłem „Wielkopolska Wieś Zaprasza”. Uczestniczyły w nim Koła Gospodyń Wiejskich z subregionu leszczyńskiego,które zaprezentowały swoje osiągnięcia i bogaty dorobek, zarówno artystyczny, jak i gastronomiczny. W ramach Pikniku Wieprzowego, oprócz dań z wieprzowiny, przygotowano też degustację potraw z pyry i korbola. Nie zabrakło w niej, m.in. babki ziemniaczanej, kremu z dyni, chleba z pestkami korbola, dyni kandyzowanej, pulpetów cukiniowo-mięsnych, potrawki z dyni, zapiekanek ziemniaczanych i sałatek. Z kolei w konkursie „Jesienne ciasta jabłkowe” wzięło udział aż 18 kół i stowarzyszeń z powiatów: rawickiego, leszczyńskiego, gostyńskiego i kościańskiego. Komisja miała nie lada problem, by wyłonić zwycięzców. Po burzliwej naradzie pierwsze miejsce zajęła domowa szarlotka Teresy Robaszyńskiej z Dłoni. Na podium stanęły też: Beata Bura z Gościejewic (szarlotka jabłkowo-dyniową z galaretką pomarańczową) i Walentyna Szkaradek z Sów (tort jabłkowo-makowy). Jurorom bardzo smakowały też: szarlotka królewska (Karoliny Salamon z Czechnowa), jabłkowe róże w cieście (Honoraty Biernat z Chwałkowa), sękacz z musem jabłkowym (Elżbiety Poprawy ze Spytkówki) oraz ciasto z masą jabłkową (Agaty Bzdęgi z Wydaw).