Ciasta makowe były bohaterem konkursu kulinarnego podczas tegorocznego Forum Kobiet w Centrum Wystawowo-Edukacyjnym w Gołaszynie, zorganizowanego przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
Przystąpiło do niego piętnaście kół gospodyń wiejskich z czterech powiatów regionu leszczyńskiego. Ocenie poddano również piętnaście wypieków, w tym cztery torty. Co ciekawe, żadna z uczestniczek nie poszła w klasykę i nie przygotowała tradycyjnego zwijanego makowca. Komisji, w której miałam zaszczyt pracować najbardziej zasmakował "Makowiec z jabłkami" wykonany przez Beatę Przydrożną z KGW w Jezierzycach Kościelnych. Muszę przyznać, że "walka" była bardzo wyrównana, a o ostatecznym wyniku zdecydował tylko jeden punkt. Na podium (gdyby takowe było) stanęłaby też Aniela Gorzelniak z KGW Zbarzewo ("Placek na maku") i Arleta Baszyńska z KGW Grabonóg ("Świąteczny popapraniec").
Podczas imprezy panie wysłuchały też wykładów dotyczących, między innymi „Wielkopolskich zwyczajów świątecznych związanych z Bożym Narodzeniem”. Spore zainteresowanie wzbudził pokaz kulinarny „Podtrzymywanie kulinarnych tradycji bożonarodzeniowych” przygotowanego przez Annę Gill z WODR-u w Poznaniu, w którym zaserwowano: barszcz czerwony, zapiekane kajzerki z pieczarkami, rybę w zalewie z ananasem oraz łazanki z kiszoną kapustą i żurawiną.
Komentarze