Power pomidorówka, pudding dla luzaka, napój radości, kanapki długiego życia, pasta słonecznikowa superbohatera i pasta twarogowa dla sprawnego mózgu to tylko niektóre z potraw, jakie przygotowywali uczniowie biorący udział w projekcie „Rośliny na widelcu - pracownia kulinarna zdrowego ucznia”, przygotowanym przez Fundację Rodziny Duda im. Maksymiliana Duda.
„Rośliny na widelcu - pracownia kulinarna zdrowego ucznia” to pilotażowy projekt fundacji. W jego ramach w szkołach i przedszkolu, które zdecydowały się na udział w akcji, odbyły się warsztaty kulinarne. - Zależało nam na współpracy ze szkołami, którym tematyka zdrowego odżywiania jest podobnie bliska jak nam - mówi Bogna Duda-Jankowiak, przewodnicząca Rady Fundacji. - Doceniam dużą świadomość przedstawicieli placówek, które przyłączyły się do projektu. Jego idea, aby dotrzeć do dzieci, rodziców i nauczycieli jest słuszna i potrzebna. Zaangażowanie dzieci w proces przygotowania dań było ogromne i dzieci dobrze bawiły - to więc dobry moment, aby im na to pozwolić lub zachęcić do wspólnego gotowania, bo przecież jednym z ważniejszych rzeczy, jakie my rodzice możemy dać naszym dzieciom, to zdrowe nawyki żywieniowe, które można zacząć kształtować w każdym wieku - dodaje Bogna Duda-Jankowiak.
Projekt składał się z warsztatów w szkołach, w których uczestniczyli uczniowie oraz spotkań z rodzicami i nauczycielami. W tygodniowym projekcie wzięło udział ponad 500 uczniów i przedszkolaków, a w spotkaniach z rodzicami i nauczycielami blisko 300 osób dorosłych. Warsztaty poprowadziły: Dorota Łapa oraz Dominika Nitschke-Michalak, z zespołu Orkiszowepola.pl, twórczynie projektu ZdrowyUczeń.org, które od lat prowadzą edukację żywieniową i w kreatywny oraz prosty sposób zachęcają do dbania o zdrowie całej rodziny. - To ważne, by dzieci same chciały sięgać po zdrowe zamienniki codziennych przekąsek, ale także by rodzice wspierali te decyzje i w nich pomagali - podkreślały wielokrotnie specjalistki. One też poprowadziły praktyczne spotkanie dla osób przygotowujących posiłki w szkolnych kuchniach.
„Projekt okazał się ciekawym, ale przede wszystkim bardzo ważnym doświadczeniem, bowiem każdy z rodziców chce, aby posiłki naszych dzieci były smaczne i zdrowe. To na nich budujemy odporność i dobre samopoczucie” - mówi Bogna Duda-Jankowiak, przewodnicząca Rady Fundacji.
A co sądzą o projekcie inne osoby? - Zasady zdrowego stylu życia, w tym odżywiania wpisane są w plan pracy naszej szkoły. Projekt realizowany przez Fundację był kompleksowy. Inspiracją była chęć zwrócenia uczniom uwagi na prawidłowe odżywienie w okresie ich rozwoju. Nie da się tego uczynić bez współpracy z rodzicami. Po spotkaniu wprowadzającym w tematykę stwierdziłem, że naszym uczniom ten temat też trzeba przybliżyć. Oprócz uczniów i rodziców w projekcie wzięły udział panie odpowiedzialne za przygotowywanie obiadów w stołówce. Mam nadzieję, że atrakcyjność zajęć, dostępność produktów i szybkie przygotowanie odżywczych posiłków, zasieje ziarno w zmianie nawyków żywieniowych, a co za tym idzie kondycja zdrowotna ulegnie też poprawie. Liczymy na kontynuację programu. Doceniam dużą świadomość przedstawicieli placówek, które do przyłączyły się do projektu - podkreśla Waldemar Swornowski, dyrektor Szkoły Podstawowej w Jutrosinie.