Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Galeria zdjęć

Faszerowany kalafior, schab w zalewie pomidorowej, wieprzowina po angielsku, boczek rolowany z ziołami, rolada serowa ze schabem i pieczarkami, karkówka z żurawiną - tych dań mógł spróbować każdy kto wybrał się w niedzielę do Gołaszyna.

Te smaczne rarytasy serwowały panie z 15 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatów: leszczyńskiego, rawickiego i gostyńskiego podczas przeglądu kulinarnego pod hasłem „Warzywa i owoce na naszych stołach” - atrakcji imprezy „Wielkopolska Wieś Zaprasza”, zorganizowanej w Centrum Wystawowo-Edukacyjnym. Uczestniczyły one również w konkursie „Ciasta - przepisy naszych babć”. Tu prym spośród 18 zgłoszonych placków, wiodły typowo staropolskie wypieki: „Jabłecznik babci Frani”, „Murzynek na kwaśnej śmietanie z wiśnią” i „Placek drożdżowy babuni”.

Jednym z ważniejszych konkursów imprezy był „Smaki Ziemi Rawickiej”, zorganizowany pod patronatem Starosty Rawickiego. Jego celem była popularyzacja potraw kuchni lokalnej. Dlatego też do degustacji był,m.in. „Chazacki zawijaniec nadziewany wielkopolskim serem smażonym, pakosławskimi kiszonymi szparagami i kiełbaskami rawickimi z sosem osieckim z kiszonych ogórków oraz pyreczkami prosto z rajki”. Na najwyższym stopniu podium stanęli przedstawiciele Placówki Opiekuńczo-Wychowawczej „Mały Dworek” w Łaszczynie. Kolejne miejsca zajęli: uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Rawiczu oraz Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Rawiczu.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież