Żurek, faszerowane jajka, pieczenie, nadziewane mięsiwa, sałatki, galarety, babki i babeczki oraz mazurki królowały na stołach podczas drugiej edycji „Wielkopolskiej Wielkanocy” w restauracji Villa Aurora w Gołaszynie.
W spotkaniu wzięły udział przedstawicielki kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń, autorki rękodzieła oraz lokalni wytwórcy żywności z powiatu rawickiego. Oprócz licznych świątecznych, kolorowych dań panie pokazały, m.in. wiklinowe wyroby, drapane jajka, malowane pisanki, haftowane serwetki i ozdoby, szyte tulipany czy dziergane stroiki. - Zależało nam, by panie, ale nie tylko, bo byli też panowie, mogli się spotkać, wymienić doświadczeniem, ale też przepisami, zwłaszcza wielkanocnymi, często przekazywanymi z pokolenia na pokolenie - podkreśla Robert Gruszczyński, prezes stowarzyszenia „Bojanówka” z Gołaszyna, organizatora imprezy.
Atrakcją „Wielkopolskiej Wielkanocy” był występ artystyczny Weroniki Marchewki. Z kolei sommelier (doradca win) Łukasz Bartlewicz opowiedział, jak należy dobierać wina do różnych dań, zwłaszcza wielkanocnych.
W Gołaszynie stoły pełne smakołyków i rękodzieła zaprezentowali: KGW Pomocno, KGW Śląskowo, KGW Sowy, KGW Gościejewice, Stowarzyszenie KLAR z Kawcza, Stowarzyszenie "Razem dla Dubina", Radne Gminy Bojanowo "7=1", Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Dworecki" z Golejewa, Serowarstwo "Lamperscy" z Konar oraz Włodzisława Walczak z Jutrosina i Elżbieta Jakubowska z Pomocna.