Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Galeria zdjęć

Jakich przypraw używamy w kuchni? Jak smakuje suszony rozmaryn lub imbir? Jak przygotować domowe pączki? Na te i wiele innych pytań odpowiadano podczas pierwszych warsztatów kulinarnych w ramach projektu „Smaki i smaczki Ziemi Bojanowskiej - zdrowa kuchnia regionalna”, realizowanego przez radne z gminy Bojanowo (powiat rawicki).

 Warsztaty poprowadzili kucharze z Villi Aurora w Gołaszynie: Tomasz Szuster i Amadeusz Gruszczyński pod przewodnictwem szefa kuchni Roberta Gruszczyńskiego. To on spotkanie rozpoczął od prelekcji o ziołach. Część z nich można było nawet posmakować. - Zioła często pojawiają się na końcu listy składników niezbędnych do przygotowania pysznej potrawy, jednak mają ogromny wpływ na jej smak oraz aromat. Stanowią nie tylko uzupełnienie dań, ale także wykazują korzystne dla zdrowia właściwości. Zarówno zioła, jak i przyprawy są niezastąpione w kuchni i stanowią wspaniały dodatek do różnego rodzaju potraw. Wiele z nich tworzy niemalże nierozerwalny związek, jak pomidory z bazylią czy jabłka z cynamonem - podkreślił kucharz.

Spośród kilkudziesięciu uczestników warsztatów znalazły się osoby, które nigdy nie robiły pączków, m.in. burmistrz Bojanowa Maciej Dubiel i radna Ewa Szczepaniak. Dlatego też miały doskonałą okazję się tego nauczyć pod fachowym okiem wykwalifikowanych kucharzy. W ten sposób do degustacji powstało wiele tych tradycyjnych, nadziewanych powidłami ze śliwki bojanówki smakołyków.

Zdjęcia: H. Dmyterko i K. Salomon

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież