„Naleśnikowa biba” zorganizowana przez Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich „Chojnianki”, na której miałam okazję być - odbyła się w Chojnie.
Była to pierwsza tego typu impreza w regionie. Żywiołowo poprowadziła ją Elżbieta Jędrzejak, dyrektor Przedszkola w Chojnie. Podczas „biby” przygotowano liczne konkurencje, m.in. rzut lotką do naleśnika, konkurs rysunkowy dla najmłodszych oraz przygotowanie najsmaczniejszego farszu. Z tej okazji wydano również okolicznościową publikację, zawierającą przepisy na naleśniki, zarówno na słodko, jak i pikantnie. Młode i starsze gospodynie stanęły na wysokości zadania i przygotowały liczne naleśnikowe rarytasy. Były, m.in. cukiniowe naleśniki z nadzieniem z sera feta, drobiowe, erotyczne, z szynką i szpinakiem, kurkowe, meksykańskie, z rukolą i orzechami, z szynką i suszonymi pomidorami, pan-cakes, po bolońsku, słodkiego całusa, śląskie, szpinakowo-czosnkowe, czekoladowe z gruszkami oraz z kurczakiem i orzechami nerkowca.