Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Biszkopt

Biszkopt, który jest doskonałą bazą do tortów i innych ciast przekładanych powinien być pulchny, delikatny i wilgotny. Zobacz jak zrobić puszysty i wilgotny biszkopt.

 Ilość jajek dobieram do wielkości potrzebnego biszkoptu. Zasada, której zawsze się trzymam jest taka, że ile jajek - tyle łyżek cukru i mąki, np. 5 jajek to 5 łyżek cukru i 5 łyżek mąki. Mąkę zawsze dzielę i 2/3 porcji to mąka pszenna, a 1/3 – kartoflanka (mąka ziemniaczana). Jeśli chcę wzbogacić smak biszkoptu, to mąkę ziemniaczaną zastępuję budyniem o smaku waniliowym lub śmietankowym. Mniej więcej na porcję 3 jajek używam ok. pół łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżkę wody.

Jajka wbijam do miski. Dodaję cukier.
1
Całość ubijam na sztywną pianę.
2
Suche składniki przesiewam do miski.
3
Wsypuję je do masy jajecznej i delikatnie mieszam.
4
Dodaję wodę i ponownie delikatnie mieszam całą masę.
5
Po wylaniu na blaszkę wysmarowaną oliwą (ja wykładam ją wcześniej jeszcze folią aluminiową) piekę w temperaturze 180ºC przez około 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka).
6
Po upieczeniu wykładam go z formy na płócienny ręcznik.
7

Komentarze  


#12 Hotka 2021-02-15 09:50
Oczywiście!!! Proszę tylko Pamiętać, żeby wtedy dodać mniej mąki ;) jeśli doda Pani 1 łyżkę kakao - odejmuję z porcji łyżkę mąki ;) pozdrawiam
Cytować
#11 Kinga 2021-02-15 09:23
Żeby biszkopt był ciemny mogę dodać kakao ?
Cytować
#10 Hotka 2020-01-24 09:57
Super Pani Kasiu :) pozdrawiam
Cytować
#9 Hotka 2020-01-24 09:57
Witam :) Oczywiście że można dodać barwnik ;)
Cytować
#8 Katarzyna Sikora 2020-01-19 16:16
Super przepis. Ja zamiast zwykłej mąki użyłam mąkę orkiszową tortową a zamiast cukru ksylitol. Smaczne i bez wyrzutów sumienia, wygląda i smakuje jak klasyczny biszkopt;)
Cytować
#7 Anita 2019-11-17 10:27
Dzień dobry, bardzo rodzę radę, czy można bez problemu dodać do tego przepisu barwnik sozywczy, żeby zrobić biszkopt kolorowy?
Cytować
#6 Hotka 2019-11-14 15:35
Najlepiej jak jajka i pozostałe produkty są w tej samej temperaturze. Robiłam biszkopt już na jajkach prosto z lodówki i też wyszedł, tylko trzeba było je dłużej ubijać :) pozdrawiam i życzę powodzenia
Cytować
#5 Ola 2019-11-13 17:43
Czy jajka mają być w temperaturze pokojowej?
Cytować
#4 Hotka 2018-01-30 11:07
Cieszę się bardzo :) pozdrawiam :)
Cytować
#3 Darek 2018-01-30 10:20
Zrobiłem tak jak Ty - wyszło świetnie ! :)

_____________________
http://www.mojegastro.pl/
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież