Ręcznie przygotowane ciasto na bazie jajek i mąki żytniej lub razowej po ugotowaniu stanie się pysznym makaronem - bazą do wielu dań: zup, sosów i sałatek.
4 jajka ze szczyptą soli dokładnie roztrzepuję, po czym dodaję stopniowo mąkę - w sumie około 400 g. Dodaję jej tyle, wygniatając ciasto, dopóki wszystko będzie jednolitą masą. Najlepiej, jeśli mogę odłożyć ciasto na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowuję na cienki placek, tnę na 0,5 cm paski, po czym kroję nożem na dowolny kształt lub przepuszczam przez specjalną maszynkę do makaronu. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypuję trochę mąką. Gotuję w osolonej wodzie, w dużym garnku, bo makaron „potrzebuje” przestrzeni. Odcedzam. Jeżeli makaron jest przeznaczony do zupy lub na sałatkę, przelewam go zimną wodą. Takie hartowanie jest konieczne, by makaron się nie sklejał. Jednak jeżeli przeznaczam go jako dodatek do sosu - nie płuczę.