Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Jak raz spróbujecie przygotować cukier waniliowy domowym sposobem, nie będziecie chcieli używać cukru wanilinowego (nie waniliowego) z torebek.

Wykonany w domowych warunkach cukier waniliowy ma niesamowity aromat. Może laska wanilii do najtańszych nie należy, ale zaromatyzuje pół kilograma cukru. Można go używać zamiast zwykłego cukru do ciast i ciasteczek. Jest doskonały do kawy czy kubka ciepłego mleka. Wystarczy do szczelnego pojemnika wsypać około 2 szklanek cukru. Laskę wanilii przecinam wzdłuż, zeskrobuję nasionka i mieszam je z cukrem. Pustą laskę wanilii przecinam wzdłuż na 2 - 3 części i również umieszczam w cukrze. Zamykam pojemnik i wstrząsam, by wymieszać cukier z wanilią. Cukier jest gotowy do użycia po około 14 dniach. Używam go, jak zwykłego, granulowanego cukru.

 Wiele osób kupuje odruchowo cukier wanilinowy, nie zauważając, że na opakowaniu jest dodatkowe "n", a tak naprawdę to cukier wanilinowy jest tańszym zamiennikiem cukru waniliowego i tak naprawdę ma niewiele wspólnego z wanilią. 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież