Składniki:
- 50 dkg kiełbasy (najlepiej śląskiej lub chłopskiej),
- 4 duże cebule,
- 1 średni kabaczek,
- 4 papryki,
- 1 kg pomidorów,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- sól,
- pieprz świeżo mielony do smaku,
- olej do smażenia,
- ziele angielskie
- liść laurowy
Wykonanie:
Pomidory sparzam i obieram ze skórki. Kroję na kawałki. Kiełbasę, cukinię, cebulę i paprykę kroję w kostkę. Podsmażam kiełbasę. Później dodaję cebulę i paprykę oraz pomidory. Posypuję słodką i ostrą papryką (jeśli nie chcę ostrego dania - rezygnuję z ostrej papryki), dodaję czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Duszę na małym ogniu kilkanaście minut i dodaję pokrojonego kabaczka. Duszę aż warzywa będą miękkie. Podaję dzień później ze świeżym pieczywem.