Składniki:
Pyzy:
- 1 kg mąki
- 5 żółtek
- 10 dag drożdży
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki cukru
- sól
Sos waniliowy:
- 0,5 l śmietanki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Pyzy:
Mąkę przesiać do miski. Dodać żółtka, część cukru i połowę ciepłego mleka. Do pozostałej części ciepłego mleka dodać resztę cukru troszkę mąki i pokruszone drożdże. Zostawić do wyrośnięcia, a następnie dodać do pozostałych składników. Wyrobić dobrze ciasto. Z ciasta urwać kawałki i formować kulki. Można wycinać szklanką lub literatką. Uformowane pyzy rozłożyć np. na posypanej delikatnie mąką stolnicy i pozostawić przykryte do wyrośnięcia ok. 20 minut. W dużym garnku zagotować trochę wody, umieścić sito do gotowania na parze nad wodą, układać luźno pyzy. Na dużym sicie jednorazowo nie więcej niż 5-6 sztuk ponieważ ładnie rosną. Zakryte gotować ok. 12-15 min. W tym czasie nie wolno ich odkrywać, ponieważ mogą upaść.
Sos waniliowy:
Mąkę rozmieszać w 0,5 szklanki śmietanki, resztę śmietanki zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotującą śmietanę wlać rozmieszaną w śmietanie mąkę. Mieszając zagotować.