Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju,
- przegotowana letnia woda- około 3/4 szklanki
Składniki na farsz:
- 25 dag rabarbaru (już po obraniu),
- 20 dag truskawek,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki bułki tartej
Pozostałe składniki:
- masło,
- bułka tarta
Wykonanie:
Mąkę, olej i jajko mieszam widelcem dolewając wodę - tyle wody, ile pochłonie mąka. Zagniatam ciasto i nakrywam, żeby nie wyschło. Rabarbar obieram, opłukuję, osuszam i kroję w drobną kostkę (grube ogonki można przekroić wzdłuż). Podobnie postępuję z truskawkami. Przekładam do miski, dodaję cukier, bułkę tartą, mieszam. Ciasto rozwałkowuję, kubkiem (lub szklanką) wykrawam krążki. Na każdy krążek nakładam porcję rabarbaru - około 2 łyżeczek, sklejam. Pierogi wrzucam do gotującej wody, gdy wypłyną chwilę pogotuję i wyjmuję. Podaję na ciepło ze zrumienioną na maśle bułką tartą. Z podanej porcji powinno być około 35 pierogów.