Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
Pierogi z rabarbarem
średnio trudne
2-4 osoby
do 2 godzin

 

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju,
  • przegotowana letnia woda- około 3/4 szklanki

 

Składniki na farsz:
  • 25 dag rabarbaru (już po obraniu),
  • 20 dag truskawek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki bułki tartej

 

Pozostałe składniki:
  • masło,
  • bułka tarta

 

Wykonanie:  

Mąkę, olej i jajko mieszam widelcem dolewając wodę - tyle wody, ile pochłonie mąka. Zagniatam ciasto i nakrywam, żeby nie wyschło. Rabarbar obieram, opłukuję, osuszam i kroję w drobną kostkę (grube ogonki można przekroić wzdłuż). Podobnie postępuję z truskawkami. Przekładam do miski, dodaję cukier, bułkę tartą, mieszam. Ciasto rozwałkowuję, kubkiem (lub szklanką) wykrawam krążki. Na każdy krążek nakładam porcję rabarbaru - około 2 łyżeczek, sklejam. Pierogi wrzucam do gotującej wody, gdy wypłyną chwilę pogotuję i wyjmuję. Podaję na ciepło ze zrumienioną na maśle bułką tartą. Z podanej porcji powinno być około 35 pierogów.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież