Składniki:
- około 60 świeżych, zielonych liści z winogron
- 500 g mięsa mielonego
- 200 g ryżu,
- 2 cebule
- 0,5 litra bulionu
- 2 jajka
- 1 czerwona papryka
- zielona pietruszka
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Umyte liście winogron parzę wrzątkiem. Cebulę drobno siekam i smażę na oliwie. Ryż gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Mięso mieszam z jajkami, cebulą, ugotowanym ryżem i posiekaną zieleniną. Dodaję drobno pokrojoną paprykę. Doprawiam solą i pieprzem. Masę nakładam na liście i zawijam małe gołąbki. Dno naczynia żaroodpornego wykładam liśćmi winogron. Na nich dość ciasno układam gołąbki, zalewam bulionem. Duszę około 40-50 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.