składniki:
- 4 cienkie parówki
- 4 bułki do hot dogów
- 4 łyżeczki masła
- 1 mięsisty, duży pomidor
- pół zielonej papryki (można zamienić na surowego ogórka)
- 1 cebula
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- musztarda
- kilka listków bazylii i natki pietruszki
- sól, pieprz
wykonanie:
Bułki nacinam wzdłuż dłuższego boku, smaruję masłem i podpiekam w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 4-5 minut. Kiełbasę wrzucam do gotującej wody i wyłączam źródło ognia. W szklance mieszam majonez z ketchupem. Dla ostrości dodaję trochę musztardy. Z pomidora usuwam pestki i kroję go na drobną kostkę. Podobnie postępuję z papryką (lub ogórkiem). W drobną kostkę kroję też cebulę. Wszystkie warzywa mieszam i doprawiam solą oraz pieprzem. Opieczone bułki smaruję wewnątrz sosem ketchupowo-majonezowym. Ciepłą parówkę wyjmuję z wody, osuszam i wkładam w przekrojoną bułkę. Na wierzch nakładam gotową sałatkę pomidorową. Całość posypuję posiekaną zieleniną.