Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- ząbek czosnku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- po łyżeczce świeżego siekanego tymianku, rozmarynu i estragonu
- 1/4 szklanki śmietany
- łyżka masła
- łyżka oleju
- żółtko
- sól, pieprz
Wykonanie:
Czosnek obieram i siekam. Dodaję sól i pieprz oraz połowę posiekanych ziół. Polędwiczki nacieram czosnkiem z solą i pieprzem. Odstawiam co najmniej na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Obsmażam na maśle z olejem ze wszystkich stron. Po usmażeniu wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 160°C . Do tłuszczu pozostałego ze smażenia mięsa wlewam wino i chwilę gotuję, aż odparuje. Śmietanę dokładnie ubijam z żółtkiem i stale mieszając wlewam do sosu. Podgrzewam, ale nie gotuję. Dodaję resztę ziół. Polędwiczki polewam sosem i podaję z ziemniakami.