Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • po łyżeczce świeżego siekanego tymianku, rozmarynu i estragonu
  • 1/4 szklanki śmietany
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • żółtko
  • sól, pieprz
 Wykonanie:

Czosnek obieram i siekam. Dodaję sól i pieprz oraz połowę posiekanych ziół. Polędwiczki nacieram czosnkiem z solą i pieprzem. Odstawiam co najmniej na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Obsmażam na maśle z olejem ze wszystkich stron. Po usmażeniu wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 160°C . Do tłuszczu pozostałego ze smażenia mięsa wlewam wino i chwilę gotuję, aż odparuje. Śmietanę dokładnie ubijam z żółtkiem i stale mieszając wlewam do sosu. Podgrzewam, ale nie gotuję. Dodaję resztę ziół. Polędwiczki polewam sosem i podaję z ziemniakami.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież