składniki:
- 300 g cukinii
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1/4 niedużej cebuli
- 1 łyżka koperku, świeżych ziół lub natki pietruszki
- olej roślinny do smażenia
wykonanie:
Potrzebną ilość cukinii ścieram na dużych oczkach tarki. Tak samo robię z cebulą. Delikatnie odciskam w dłoniach z nadmiaru wody. Mąkę mieszam ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym rózgą jajkiem. Dodaję mleko i mieszam na jednolite ciasto. Dodaję odciśniętą cukinię i cebulę oraz posiekaną zieleninę. Dokładnie mieszam. Nakładam łyżką ciasto na rozgrzany na patelni olej. Smażę placuszki przez około 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Wykładam na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu. Podaję na ciepło jako samodzielne danie ze śmietaną lub sosami (czosnkowym, grzybowym lub tzatziki) albo jako dodatek do dań głównych np. gulaszu.