Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
składniki:
  • 300 g cukinii
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1/4 niedużej cebuli
  • 1 łyżka koperku, świeżych ziół lub natki pietruszki
  • olej roślinny do smażenia
wykonanie:

Potrzebną ilość cukinii ścieram na dużych oczkach tarki. Tak samo robię z cebulą. Delikatnie odciskam w dłoniach z nadmiaru wody. Mąkę mieszam ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym rózgą jajkiem. Dodaję mleko i mieszam na jednolite ciasto. Dodaję odciśniętą cukinię i cebulę oraz posiekaną zieleninę. Dokładnie mieszam. Nakładam łyżką ciasto na rozgrzany na patelni olej. Smażę placuszki przez około 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Wykładam na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu. Podaję na ciepło jako samodzielne danie ze śmietaną lub sosami (czosnkowym, grzybowym lub tzatziki) albo jako dodatek do dań głównych np. gulaszu.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież