Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki:
  • 1 tusza królicza (około 1 kg)
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku, ewentualnie suszonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g marchewki
  • 400 g pieczarek
  • 150 g śmietany kremówki 30%
  • zielenina: koperek lub natka pietruszki
  • mąka do obtoczenia
  • oliwa do smażenia
Wykonanie:

Tuszę królika kroje na małe kawałki (na około 6-8 części). Wkładam do naczynia, posypuję solą i zalewam zimną wodą. Odstawiam na około 30 minut. Po wyjęciu z wody osuszam mięso ręcznikiem papierowym. Posypuję solą i pieprzem, po czym obtaczam w mące. Wkładam na rozgrzaną i posmarowaną dobrze oliwą patelnię i obsmażyć kawałki królika. Można to zrobić partiami - po około 10 minut z każdej strony. Do dużego garnka wlewam 3 szklanki wody i zagotowuję z dodatkiem kurkumy, sosu sojowego i tymianku. Doprawiam solą i pieprzem. Zagotowuję. Do mieszaniny wkładam obsmażone kawałki królika. Na tej samej patelni (bez mycia) obsmażam pokrojoną na plasterki marchewkę i cebulę oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Można dodać do tego jeszcze 0,5 szklanki wody. Po zeszkleniu przelewam do garnka z królikiem. Przykrywam i gotuję na umiarkowanym ogniu do miękkości mięsa - około 45-60 minut. 10 minut przed końcem gotowania dodaję pokrojone w grube plastry pieczarki. Dodaję śmietanę uprzednio rozprowadzoną z kilkoma łyżkami wywaru. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję posypane zieleniną z drożdżowymi kluskami lub ziemniakami. 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież