Składniki:
- 1 tusza królicza (około 1 kg)
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku, ewentualnie suszonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 g marchewki
- 400 g pieczarek
- 150 g śmietany kremówki 30%
- zielenina: koperek lub natka pietruszki
- mąka do obtoczenia
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
Tuszę królika kroje na małe kawałki (na około 6-8 części). Wkładam do naczynia, posypuję solą i zalewam zimną wodą. Odstawiam na około 30 minut. Po wyjęciu z wody osuszam mięso ręcznikiem papierowym. Posypuję solą i pieprzem, po czym obtaczam w mące. Wkładam na rozgrzaną i posmarowaną dobrze oliwą patelnię i obsmażyć kawałki królika. Można to zrobić partiami - po około 10 minut z każdej strony. Do dużego garnka wlewam 3 szklanki wody i zagotowuję z dodatkiem kurkumy, sosu sojowego i tymianku. Doprawiam solą i pieprzem. Zagotowuję. Do mieszaniny wkładam obsmażone kawałki królika. Na tej samej patelni (bez mycia) obsmażam pokrojoną na plasterki marchewkę i cebulę oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Można dodać do tego jeszcze 0,5 szklanki wody. Po zeszkleniu przelewam do garnka z królikiem. Przykrywam i gotuję na umiarkowanym ogniu do miękkości mięsa - około 45-60 minut. 10 minut przed końcem gotowania dodaję pokrojone w grube plastry pieczarki. Dodaję śmietanę uprzednio rozprowadzoną z kilkoma łyżkami wywaru. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję posypane zieleniną z drożdżowymi kluskami lub ziemniakami.