Składniki:
- 50 dag szparagów
- mały kalafior
- 1 filiżanka ugotowanego ryżu
- sól
- cukier
- 1 filiżanka szynki pokrojonej w „zapałkę”
- pęczek szczypiorku
- 1 mały słoiczek majonezu
Wykonanie:
Szparagi obieram, myję, odcinam zdrewniałe końce i gotuję w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru przez kilkanaście minut. Odcedzam i studzę. Dobrze umyty kalafior (surowy) drobniutko kroję. Szczypiorek siekam, łączę z kalafiorem, szparagami, ryżem i szynką. Wszystko dokładnie mieszam i polewam taką ilością wywaru ze szparagów, by sałatka była wilgotna. Wykładam na salaterkę i polewam majonezem. Dekoruję główkami ugotowanych szparagów.
Anna Gill
z ZD WODR w Gołaszynie