Składniki:
- 300 g matiasów śledziowych,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 cebula,
- 1/4 papryki czerwonej surowej lub konserwowej,
- 2 małe ogórki konserwowe.
Składniki na zalewę:
- 1 szklanka wody,
- 1/2 szklanki octu 10%,
- listek laurowy,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki gorczycy,
- 1 łyżka cukru, pieprz
Wykonanie:
Składniki na zalewę mieszam i doprowadzam do zagotowania, po czym odstawiam do całkowitego ostudzenia. Ogórki konserwowe kroję wzdłuż na 4 części każdy, paprykę w podłużne paski, a cebulę w cienkie krążki. Matiasy moczę w wodzie, aby pozbyć się słonego smaku. Następnie każdy filet przekrawam wzdłuż na pół i smaruję cienko musztardą. Na koniec paska śledziowego kładę krążek cebuli, na to kawałek ogórka konserwowego i paseczek papryki. Następnie ściśle zawijam każdy kawałek śledzia tworząc roladkę. Rolmopsy spinam małymi wykałaczkami, aby się nie rozpadły. Układam w naczyniu i zalewamy zimną zalewą. Dodaję pozostałą cebulę. Naczynie z rolmopsami i zalewą odstawiam do lodówki na 3-4 dni.