Składniki:
- schab bez kości,
- suszone śliwki lub morele,
- sól,
- pieprz czarny,
- czosnek,
- listek laurowy,
- papryka słodka,
- lubczyk,
- majeranek,
- cebula,
- olej
Wykonanie:
Mięso nakłuwam i nadziewam je śliwkami lub morelami. Dokładnie nacieram przyprawami, oliwą i obkładam plastrami cebulki. Układam w naczyniu do zapiekania i odstawiam na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Następnie naczynie przykrywam pokrywką lub szczelnie osłaniam folią aluminiową. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piekę 1,5-2 godzin. Po wyjęciu z piekarnika, mięso przekładam na talerz, przykrywam folią aluminiową i czekam 15 minut aż mięso wchłonie soki do środka. Gdy trochę przestygnie kroję na plastry. Można podawać na zimno.