Składniki:
- 1 kg dowolnej ryby (mogą być różne gatunki),
- 1 duża cebula,
- 1 bułka namoczona w wodzie lub mleku,
- 1 jajko,
- przyprawa do ryb,
- sól,
- pieprz,
- bułka tarta
- oliwa do smażenia
Składniki na zalewę:
- ok. 2 litrów wody,
- 1,5 szklanki octu,
- 2 cebule,
- 1 marchewka,
- kilka liści laurowych,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 4-5 łyżek cukru
Przygotowanie:
Ryby dokładnie oczyszczam z ości (w wersji leniwej wybieram filety). Mielę razem z bułką i cebulą. Dodaję jajko, przyprawiam do smaku i wyrabiam na jednolitą masę. Obtaczam w bułce tartej. Smażę na złoty kolor. W międzyczasie przygotowuję zalewę. Łączę wszystkie składniki razem z cebulą pokrojoną w piórka, a marchewką w plasterki. Do słoików układam przestudzone pulpeciki, które zalewam również ostudzoną zalewą. Słoiki szczelnie zamykam i odstawiam na przynajmniej dwa dni.