składniki:
1 litr wody
5 jajek ugotowanych na twardo
około 1 kg zielonych szparagów (bez twardych końcówek)
1 duża ugotowana marchewka
1 łyżka jarzynki
3 łyżki żelatyny
wykonanie:
Żelatynę namaczam w małej ilości wody. W garnku zagotowuję wodę z dodatkiem jarzynki i szczypty cukru. Wrzucam szparagi i zagotowuję (jeśli szparagi są grube gotuję je jeszcze 2-3 minuty - warzywa muszą być al dente). Szparagi wyjmuję z wody. Połowę układam na dno formy tzw. keksówki. Na środku układam ugotowane jajka. posypuję pokrojoną w kostkę marchewkę. Dokładam resztę szparagów. Namoczoną żelatynę rozpuszczam w gorącym wywarze od szparagów. Doprawiam do smaku i studzę. Zalewam nim warzywa z jajkiem. Odstawiam do lodówki na kilka godzin.Przed podaniem delikatnie wyciągam galaretkę z formy.