Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

tort makowy
trudne
4-6 osób
więcej niż 2 godziny

Biszkopt jasny

Składniki:
  • 7 jajek,
  • 7 łyżek cukru,
  • 4 łyżki mąki tortowej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Jajka z cukrem ubijam na parze, odstawiam i ubijam do wystudzenia. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam. Piekę w tortownicy w temperaturze 180ºC przez 50 minut.

 

Biszkopt ciemny

Składniki:
  • 7 jajek,
  • 7 łyżek cukru,
  • 3 łyżki mąki tortowej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Jajka z cukrem ubijam na parze, odstawiam i ubijam do wystudzenia. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszam. Piekę w tortownicy w temperaturze 180ºC przez 50 minut.

 

Masa budyniowa

Składniki:
  • 0,5 l mleka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 żółtka,
  • 1 budyń śmietankowy na ¾ l mleka,
  • kostka masła

 

Wykonanie:

Z podanych składników gotuję budyń. Po wystudzeniu ucieram z masłem.

 

Masa makowa

Składniki:
  • 25 dag maku,
  • 30 dag cukru pudru,
  • olejek migdałowy,
  • 10 dag rodzynek,
  • 3 żółtka,
  • kostka masła

 

Wykonanie:

Mak sparzam, odsączam i mielę. Masło ucieram z cukrem pudrem i żółtkami. Dodaję mak, rodzynki i olejek.

 

Mus jabłkowo - galaretkowy

Składniki:
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 50 dag musu jabłkowego

 

Wykonanie:

Gotuję galaretki w 1,5 szklanki wody. Dodaję do musu jabłkowego, mieszam i studzę.

 

Tort

Pozostałe składniki:
  • 2 łyżki spirytusu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • słoik powideł,
  • polewa czekoladowa,
  • orzechy do dekoracji

 

Wykonanie:

W szklance wody mieszam cukier ze spirytusem - do nakropienia krążków biszkopta. Każdy biszkopt kroję na pół i skrapiam słodką wodą ze spirytusem. Układam: ciemny biszkopt, połowę masy budyniowej, mus jabłkowo - galaretkowy, biały biszkopt, masę makową, ciemny biszkopt, masę budyniową, powidła śliwkowe, biały biszkopt. Wierzch i boki tortu smaruję masą makową, wierzch oblewam polewą czekoladową, a boki obsypuję orzechami. Można dekorować według własnego pomysłu.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież