Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki
- 25 dag masła ewentualnie margaryny
- 15 dag cukru pudru
- 4-5 żółtek
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Składniki na masę jabłkową:
- 8 kwaskowatych jabłek - obranych i pokrojonych na kawałki
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru pudru (można dać mniej, jeśli jabłka są słodsze)
- 2 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatam na jednolitą masę. Schładzam. W tym czasie pokrojone jabłka razem z wodą duszę pod przykryciem około 15 minut - nie mieszam. Dodaję cukier i cynamon, lekko mieszam. Do masy dodaję mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie wody oraz sok z cytryny. Duszę jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być gęsta, ale nie rozgotowana. Na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia rozkładam 2/3 ciasta. Wylewam na to masę jabłkową. Na nią ścieram przez tarkę resztę ciasta lub robię z niego dekoracyjne wzroki, np. kratkę. Piekę około 45 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Lekko przestudzone posypuję cukrem pudrem i podaję z lodami - najlepiej śmietankowymi lub bakaliowymi.
Ola Dmyterko
z Chojna