Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

średnio trudne
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady

Składniki na bezę:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Składniki na krem:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

 

Pozostałe składniki:
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 100 ml mocnej kawy
  • 50 ml wódki

 

Wykonanie:

Jajka ubijam jak na biszkopt. Małymi porcjami dodaję cukier. Mąkę mieszam z kakao, przesiewam do masy. Czekoladę ścieram na tarce i wszystko razem delikatnie wymieszam. Wylewam na blaszkę i piekę w 180 stopniach przez 25 minut. Białka ubijam na sztywno. Małymi porcjami dodaję cukier i resztę składników. Masę wykładam na blaszkę, w której piekł się biszkopt. Piekę 15 minut w 180 stopniach i dosuszam kolejne 15 minut w 60 stopniach. Śmietanę ubijam z serkiem i cukrem pudrem na sztywną masę. Biszkopt nasączam ponczem (kawa wymieszana z wódką), smaruję dżemem, kremem. Na wierzchu układam bezę.

Komentarze  


#2 Hotka 2016-03-12 21:44
Witam :) Ja piekę placki zawsze na blaszce o wymiarach 25/36 lub 25/40.
Cytować
#1 Monika 2016-03-11 15:03
Jaka ma być blaszka do tego placuszka?
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież