Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka i 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- około 0,5 kg rabarberu
Wykonanie:
Z margaryny, 3 łyżek cukru, mąki, żółtek i proszku do pieczenia zagniatam ciasto. Dzielę je na dwie części. Jedną połowę rozkładam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Na to rozsypuję pokrojony rabarber. Z białek, cukru waniliowego i 1 szklanki cukru ubijam sztywną pianę. Rozsmarowuję ją na rabarberze, a na nią układam kruszynki z reszty ciasta. Piekę na złoty kolor około 45 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasto polewam lukrem.
Komentarze
Zrobiliśmy rabarbarowca wedlug Pani przepisu, zamiast polewy ( Pomady)> posypaliśmy cukrem pudrem , wygląda Bardzo dobrze, i smakuje wymienicie.