Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki:
  • biszkopt z 4 jajek
  • 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
  • około 6 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 galaretki agrestowe
  • sok z 1 cytryny
  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody
  • 3 łyżki cukru pudru
 
Wykonanie:

Jabłka obieram, kroję na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym lekko podsmażam przez około 10 minut, tak aby się nie rozpadły. Dodaję sok z cytryny, a na koniec dosypuję galaretki. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia galaretek i odstawiam w chłodne miejsce. Kiedy masa zacznie tężeć rozsmarowuję ją na biszkopcie. Ubijam śmietanę na sztywno. Pod koniec miksowania dodaję cukier. Dodaję rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilę miksuję. Wykładam na zastygnięty mus jabłkowy. Do dekoracji używam kawałków surowych jabłek, rodzynek lub prażonych płatków migdałów.

 

Komentarze  


#1 Krystyna 2016-04-16 15:44
Rany Julek, a gdzie Ty dostajesz: szarą renetę, antonówkę? My jemy cały rok jabłka, ale jak chcę troszkę kwaśniejsze w smaku, bo potrzebuję do gulaszu z podrobów czy duszonej wątróbki z pieczarkami i jabłkami, to wszystkie dostępne gatunki jabłek są w tym samym słodkim smaku. Ale pomysł na deser - świetny, bo bez pieczenia.
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież