Składniki:
- 2 kostki masła lub margaryny,
- 2 szklanki cukru,
- 6 łyżek kakao,
- 8 łyżek wody,
- 1 przyprawa do pierników,
- 2,5 szklanki mąki,
- 8 jajek,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W rondelku zagotowuję masło (margarynę) z cukrem, przyprawą do piernika i kakao oraz wodą. Otrzymaną polewę studzę. Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia, dodaję do polewy wraz z żółtkami. Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli. Dokładnie i delikatnie mieszam całość. Ciasto wylewam do formy podzielonej na małe kwadraciki lub na zwykłą blaszkę, ale potem upieczone ciasto będzie trzeba pokroić na małe kwadraty. Całość piekę około 30 minut w temp. 180ーC. Po upieczeniu dekoruję.